Основні принципи вирощування озимої цибулі, та актуальні методи отримання над раннього врожаю

До овочевих культур, які мають великий попит належить ріпчаста цибуля, і перебуває в першій п'ятірці по продажу групи овочі. Головною складовою кожного господарства вчасно зібрати, заздалегідь запланований при посіві площі, якісний урожай та збути його за вигідною ціною. Але якщо зібрати врожай в міжсезоння масового виробництва, дохід від реалізації продукції внаслідок дефіциту і вищої ціни, буде в рази вищий.

Сьогодні поговоримо про озиму ріпчасту цибулю, ще її називають цибуля-ріпка. В промислових об'ємах її вирощують не так давно, але господарства активно збільшують посівні площі.

Для посадки восени озимої цибулі потрібно використовувати спеціально розроблені сорти гібриди короткого та середнього дня, і ні в якому випадку не експериментувати з весняними сортами, як показує практика, гине до 80 відсотків врожаю.

Займатися виробництвом озимої цибулі вигідно з багатьох причин, по-перше, врожай можна збирати на два місяці раніше ніж після звичайної весняної висадки, і до місяця в порівнянні з розсадним методом. Також ця культура висаджена восени більш загартована та захищена від хвороб, та можна сказати недосяжна для шкідників. Ще до переваг озимої культури можна віднести той факт, що немає потреби в пошуку відповідного місця, та зберіганню посівного матеріалу (так, як насіння не перевищує 1 см в діаметрі, то за зиму при не дотриманні умов зберігання, вона може всохнути чим втратить свої якості).

Озима цибуля добре почувається в грунті при низьких температурах до мінус 15°С, та до мінус 25°С під сніжним покривом. Ранньовесняна холодна земля блокує розвиток різних хвороб: грибків, бактерій шкідників, і до періоду потепління та активізації цих факторів озима цибуля вже буде зібрана. В наслідок того, що грунти в цей період мають достатньо вологи, то озиму культуру практично не поливають. Так, як стиглий урожай можна зібрати до червня, на цій звільненій площі, до осені можна ще щось виростити. Є одна закономірність в тому, що головки озимої цибулі виростають великими.

За вдалої погоди та правильній технології по догляду за процесом, деякі господарства отримують до 45 тонн, або до 100 тис. пучків озимої цибулі з гектара площі. Вольф F1 сівка компанії Hazera, дає дуже високу врожайність не дивлячись на деякі морозні та сурові зими.

У виробництві озимої цибулі використовують гібриди короткого та середнього дня, для формування товарного продукту за 12-14 годин тривалості світлового дня. Щодо використання площ під цю культуру, рекомендується посадка після зернових, ріпаку, гірчиці, кукурудзи, гороху, томатів, капусти, огірків, моркви. Повторна висадка цибулі на тій же ділянці науково-обгрунтована третім, та четвертим роком, так, як культура досить вибаглива, та потребує родючих, розпушених, не бідних на органіку та чистих від бур'янів грунтів. До протипоказань відносяться кислогрунтові ділянки, та низини з регулярними підтопленнями.

Азот 40 кг, фосфор 12 кг і калій 21 кг на кожні 10 тонн культури, основні поживні речовини, які витягує цибуля із грунтів. Листковий апарат максимально потребує азот у період формування, фосфор і калій припадає більш на формування, та дозрівання цибулі.

Високий вміст внесеного грунтового удобрення, погано впливає на рослину, при початковій вегетації, тому важливий контроль, на цьому етапі. Рекомендації щодо, азотного удобрення озимої цибулі: першу частину, а саме третю частину дози вносять до, а другу (остачу) весною в два підходи. Фосфор та калій вносять разово за 7-14 днів до посіву. Підвищенні норми фосфору і калію внесені в грунт перед зимою, укріпляють морозостійкість рослини.

Сприятливими датами для посіву рекомендують з 15 по 25 число серпня при нормі від 3,5 до 4,5 кг/га, та від 0,9 до 1,2 млн/шт. Найбільш розповсюдженим методом висадки обрано (за середньостатистичними даними) стрічковий, три грядки, ширина полоси 1,35 м і відстань міжряддя 55×40×40, та чотири грядки за ширини 1,5 м і відстані 54×32×32×32. Для більш безпечної перезимівлі, цибулю бажано висаджувати на площах прихованих від вітрів, поблизу лісосмуг, на крайній випадок, щоб уберегти урожай, використовують методику накривання агроволокном до морозів. Знімати агроволокно рекомендують до початку відновлення вегетації.

Оптимальна вологість грунтів для сходу сівки 85-90%, при її нестачі поливають водою із розрахунку від 20 до 35 м³/га. Для запобігання забур'яненістю та хворобам на молодих сходах використовують мідевмісиний фунгіцид. Ранньою весною обов'язкове поглиблене між рядне розпушування грунту. Несправжнє стебло м'якне та вилягає перо, це ознаки зрілості цибулі. Збір урожаю проводять валковим методом в сонячний погожий день, валки просушують, сортують та розподіляють.

Гарного вам врожаю озимих культур.

Коротко про актуальну техніку отримання над раннього врожаю.

У цій статті розберемо методику вирощування цибулі розсадним способом в ячейках, завдяки, якій можливе отримання урожаю до трьох тижнів раніше стандартного засіву ділянки.

До позитивних факторів цього методу відноситься 95% проростання россади із ячейок, та економія насіння. Пророщують насіння в теплицях, завчасно продезінфікувавши ячейки, суміш збагачують по формулі 1,5 кг аміачної селітри, 5 кг суперфосфату, 15 гр. сірчанокислого марганцю, 2 гр. борної кислоти, 2 гр. сірчанокислої міді, 0,5 кг хлористого калію. У кожну ячейку кладуть 5-6 сім'ян, закладку рекомендують проводити з 15 січня по 15 лютого, проростають рослини на протязі 55 днів. Перед посадкою за півтора тижня потрібно починати загартовувати розсаду, частково розкриваючи теплицю, проросла культура витримує до 5 градусів морозу.

Під час пророщування важливо контролювати рівномірність поливу, який впливає на пропорційність висхожих рослин, що важливо для так званої прогнозованої дати з часу висадки розсади до часу збору врожаю. Розсада вважається готовою до висадки, якщо вона має до чотирьох листочків, середньою довжиною 16 см, та висаджується з 20 березня по 10 квітня в залежності від природних факторів. Густота закладки рослин в районі 120-130 тисяч осередків на гектар, або 500-550 тисяч рослин на цю ділянку.

Товары в статье