П’ять складових отримання рекордних урожаїв кукурудзи від Девіда Хули.

Стаття взята з журналу «АгроЕліта»,

Першоджерело: https://agroelita.info/2020/02/devid-hula-pyat-skladovyh-otrymannya-rekordnyh-urozhayiv-kukurudzy/

Для початку декілька слів про самого рекордсмена. Девід Хула – фермер у третьому поколінні, володіє господарством Renwood Farms, Чарльз Сіті, штат Вірджинія, США. Історія його ферми розпочинається ще далекого 1600 року, з часів перших поселенців на Північно-американському континенті. В обробітку має приблизно 1620 га, ґрунти піщано-суглинкові, вирощує кукурудзу, сою та пшеницю. Із 1937 року на фермі займаються також насінництвом зазначених культур.

Секрет досягнення рекордного врожаю кукурудзи Девід Хула описує на п’яти пальцях однієї руки.

Великий палець. Ставлення до справи

Мисліть позитивно. Девід вважає, що йому вдалося досягти такої врожайності тільки через те, що він найбільше за всіх допускав помилок. Саме тому він багато чого зрозумів і навчився. Постійно навчайтеся новому, працюйте з консультантами, обмінюйтеся досвідом, знаннями, ідеями. Будьте готові до змін. Світ змінюється, технології вдосконалюються, ви повинні робити щось інакше, ніж це робили ваші батьки.

Вказівний палець. Працюйте над тим, що можете контролювати

Врожай зерна кукурудзи формується за допомогою трьох складових: густота стояння рослин, кількість зерен у качані (кількість рядів зерен, кількість зерен у ряді) та вага зерна. Ви маєте навчитися управляти цими трьома складовими врожайності. Ваша технологія має забезпечити оптимальний розвиток рослин кукурудзи, як у найвідповідальніші фази росту, так і впродовж усієї вегетації, та недопускати (з вашого боку) або принаймні пом’якшувати всілякого роду стреси (завдані природними чинниками).

Обробіток грунту. Із 1991 року на фермі запроваджено No-till. На рекордних ділянках, які беруть участь у змаганнях, Девід Хула використовує смуговий посів Strip-till, обробляючи тільки рядок шириною 18 см, міжряддя не обробляють. Ширина міжрядь 70-76 см.

Система живлення. Здоров’я ґрунту диктує стан здоров’я рослин. Здоровий ґрунт – краща водопроникність – краща стійкість і стан рослин. Тому, на регулярний основі проводять відбір зразків ґрунту для агрохімічного аналізу за сіткою 0,5 га. Потрібно стежити за динамікою ґрунтових показників і збалансувати їх для досягнення максимальної родючості та здоров’я ґрунту. Один із пріоритетів – корекція кислотності (pH) за допомогою вапнякових матеріалів.

Ґрунт удобрюють тільки там, де росте культура. Стартові добрива вносять на відстані 7 – 8 см від рядка, на глибину 3 – 4 см. Використовують дробне внесення добрив. Для прикладу: під час посіву – стартова доза азоту N становить 27 кг/га; у фазі V3-V4 проводять підживлення азотом N (що забезпечує прибавку до 1,7 т/га); внесення 45 кг/га азоту N за 7-10 днів до викидання волоті (2,6 т/га прибавки до врожаю).

Приклад однієї із можливих схем живлення для досягнення рекордного врожаю:

Під час посіву: 74-34-0-7S-0,6Zn-0,12B

У фазу V4: Мікрококтейль (Cu, Fe, B, Zn, Mn, Mo) – листкове живлення

У фазу V5: 3-18-18 (21,2 л/га) – листкове живлення

У фазу V5: 180-0-0-22,4S (у рядок)

У фазу V8: 90-0-0-11,2S (у рядок)

Перед викиданням волоті VT: 112-0-0 (у рядок)

Кількість азоту N у д.р. – понад 450 кг/га

Більшу частину азоту кукурудза засвоює в обмеженій прикореневій зоні – у радіусі не більше 20 см навколо стебла. Азот потрібно давати саме тоді, коли цього потребує рослина, і туди, де відбуватиметься максимально ефективне його засвоєння. Рідкі добрива в рядок вносять за допомогою 360 Y-Drop (технологія Sidedress).

Постійно контролюють вологість ґрунту, за необхідності застосовують полив.

Через кожні 10 – 14 днів і до кінця вегетації Девід Хула користується даними листкової діагностики рослин, яка дозволяє виявити забезпеченість рослин необхідними елементами живлення. У разі недостачі будь-якого з елементів – коригують мінеральне живлення. Листкова діагностика наприкінці вегетації показує, наскільки правильну ви обрали стратегію живлення. Якщо до кінця вегетації рослини відчувають нестачу якогось із елементів – ваша система живлення потребує коригування наступного сезону.

Контроль шкідників, хвороб і бур’янів. Це за замовчуванням. Ви маєте якісно та вчасно контролювати шкідливі об’єкти. Дворазове використання фунгіцидів дає можливість подовжити тривалість фотосинтезу в листках кукурудзи (Девід переконаний, що рослину потрібно зберегти якомога довше зеленою, що дозволить надходженню більшої кількості поживних речовин до зерна в качанах).

Середній палець: Механічна складова

Найбільший ключ до максимального врожаю – ваша сівалка. Кукурудзу потрібно сіяти в оптимальні строки, на однакову глибину, з рівномірним розподілом рослин по площі (без двійників і просівів). Рівномірна поява та розвиток сходів є запорукою успіху. Для якісного посіву в оптимальні строки є лише одна спроба. Тому, швидкість руху сівалки на рекордних полях Девіда становить 4,8 – 6,44 км/год (3-4 mph). На комерційних полях Девіда швидкість руху сівалки становить не більше 8,85 – 9,66 км/год (5,5-6 mph).

Сходи кукурудзи мають з’явитися одночасно на 6 – 7 день після посіву. Допускається розбіжність не більше 4 – 6 годин. Якщо ви бачитимете різницю у 8 – 12 – 24 години або ж і 2 дні, тоді рослини почнуть конкурувати між собою.

До того ж, для дружньої появи сходів насіння обробляють стимулюючими речовинами.

Після отримання сходів ви будете або благословенні тим, що зробили, або житимете з тим, що зробили – аж до кінця сезону.

Густота посіву варіює від 94 до 133 тис. рослин/га.

Безіменний палець: «Одруження» з гібридом

Підібрати правильний гібрид, це як знайти свою другу половинку. Неправильний вибір дуже дорого коштує. Насіння – це будівельні блоки вашого врожаю.

На своїй фермі Девід Хула вирощує до 20 різних гібридів для зменшення ризиків та забезпечення більшої стабільності. Девід рекомендує на одному полі висівати два гібриди одночасно – один із раннім цвітінням, інший – з більш пізнім (для більш тривалого періоду цвітіння та запилення). Звичайно, за такої схеми ви рекордних урожаїв не отримаєте, але й низьких не матимете.

Мізинець – можливо, найменший, але життєво необхідний для успіху: Планування, аналіз та облік

Важливо розробити план, виконати його, скоригувати за необхідності й оцінити (проаналізувати) його ефективність. Важливо вести облік та аналізувати ефективність усіх своїх дій або бездіяльність.

Отже, на завершення, підведемо підсумки можливих резервів підвищення врожайності зерна кукурудзи:

- Вивчайте досвід інших, діліться своїм, навчайтесь, експериментуйте;

- Управляйте тим, що ви можете контролювати, особливо це стосується зменшення негативного впливу погодного чинника (запровадження зрошення);

- Практикуйте в господарстві тестові поля, на яких перевіряйте всі рекомендації та нові практики;

- Будуйте свої системи живлення на основі агрохімічного аналізу ґрунтів і листкової діагностики культури. Балансуйте свої ґрунти;

- Вирощуйте декілька гібридів з різним періодом цвітіння, максимально придатних саме для ваших технологій;

- Приділяйте велику увагу якості посіву;

- Плануйте, виконуйте плани, за потреби корегуйте їх та оцінюйте їхню ефективність.

Першоджерело: https://agroelita.info/2020/02/devid-hula-pyat-skladovyh-otrymannya-rekordnyh-urozhayiv-kukurudzy/