Догляд за вишневим садом після збору врожаю.

В саду після збору плодів у рослин в результаті біохімічних процесів йде, з одного боку, закладка квіткових бруньок, а з іншого - підготовка до періоду зимового спокою. Обидва процеси забезпечують рослинні гормони і мінерали, особливо фосфор, калій, азот, а також мікроелементи, особливо важливий бор. Фаза закладання плодових бруньок збігається з закінченням росту пагонів. Але в цей час ще тривають процеси ділення клітин в точках наростання, а активний ріст майже припиняється, і всі пластичні речовини, що виробляються листям рослин, а також і мінеральні поживні речовини, засвоювані корінням рослин, в достатній кількості надходять до точок росту, де і створюється відповідна їх концентрація. У жовтні бруньки вже мають всі елементи майбутніх квіток. У цей час дерево починає вступати у фазу абсолютного зимового спокою.

З огляду на дату збору врожаю плодів вишні, у вишневих дерев ще залишається близько 3 місяців до початку відносного спокою. Протягом цього періоду в рослинах проходять процеси, пов'язані з диференціацією бутонів і підготовкою їх до періоду зимового спокою. Основою для формування бруньок і успішного проходження зимового спокою є позакореневі обробки після збору врожаю по листі в період, коли вони ще залишаються на дереві

Квітуча вишня.

В результаті передчасного опадання листя, викликаного хворобами, виявляється нестача поживних речовин, що виражається в ослабленні дерев, зниженні їх морозостійкості і помітної втрати майбутнього врожаю. Отже, дуже важливо зберегти на фруктових деревах листя після збору врожаю. У зв'язку з тим, що у кісточкових культур весняне цвітіння проходить, коли дерева ще практично без листя, турбота про листовий апарат восени має більш важливе значення, ніж для зерняткових культур. Створений в цей час запас певних поживних речовин дає рослинам хороший старт навесні. Для цього після збору плодів рекомендується провести від 3 до 5 обприскувань через кожні 10-14 днів. Як правило, в цей час використовують бакову суміш, в основі якої 5-10 кг сечовини / га, КВАНТУМ-БОР АКТИВ і КВАНТУМ -ХЕЛАТ ЦИНКУ на гектар. Іноді необхідно використовувати добрива, що містять калій, фосфор, магній, марганець або залізо. Рішення застосовувати ці поживні речовини повинно бути прийнято на підставі аналізу листів, взятих в саду.

Після встановлення дефіциту макро- і мікроелементів в листі кісточкових культур приймається рішення про проведення обробіток саду. При дефіциті магнію необхідно внести 1-2 кг магнію на гектар (у вигляді сульфату магнію або магнієвого добрива будь-якої компанії, зверніть увагу на ступінь гідратації сульфату магнію).

У той же час, в аналогічному випадку для рослин зерняткових культур рекомендується провести 2 - 3 обприскування сумішшю сечовини і добрива, що містить бор (можливо, і цинк). Перша обробка проводиться не пізніше, ніж через 14 днів після збору врожаю фруктів різних сортів. Можна внести на гектар від 5 до 10 кг сечовини і КВАНТУМ-БОР АКТИВ. До цієї суміші можна добавити КВАНТУМ-ХЕЛАТ ЦИНКУ (дозування цинкового добрива залежить, звичайно, від вмісту цинку в листі оброблюваних рослин). Процедуру повторюють через 7-10 днів, можна провести всього три обробки, але слід пам'ятати, що восени можна переборщити з дозою сечовини.

Якщо вегетація плодових дерев продовжується до морозів, виникає загроза підмерзання деревини. В осінній період необхідно обробити дерева калійними добривами по вегетації для реутилізації пластичних речовин з листя в плодові і ростові бруньки, а також прискорити визрівання деревини Для цього використовують КВАНТУМ-К-36,цей обробіток актуальний при вирощуванні саду без зрошення

Як уже згадувалося, пересування цинку в рослинах відбувається значно повільніше, ніж бору. Проте, обробивши восени листя , верхівки молодих пагонів і кору однорічних приростів, ми можемо розраховувати на те, що в кінцевому підсумку підвищиться вміст цих поживних елементів в деревині, які будуть присутні в тканинах рослин і навесні. В окремих випадках для осінніх листових обробітків в розчин можуть бути включені магній, фосфор і калій.(Згідно даних лабораторних досліджень)

В останні роки спостерігається тенденція обробки рослин розчинами таких поживних елементів як P, K і Mg після збору врожаю фруктів. Чи є цей підхід ефективним? Садівники спостерігали за насадженнями, де були проведені такі обробітки, вони відзначили більш високий урожай на оброблених рослинах. Дерева, оброблені поживними розчинами восени 2014 року і навесні 2015 року були в кращому стані, ніж не оброблені рослини. Чи можемо ми стверджувати, що це результат тільки обприскування? Напевно не маємо, але, з огляду на процеси, що відбуваються на деревах під час збору врожаю фруктів і після нього, такий підхід, принаймні, теоретично виправдовується.

У 2014 і 2015 роках в деяких областях могло статися вимивання калію з грунту (в сезон 2016 року це явище проявилося в набагато меншому ступені). Середня щорічна втрата K20 оцінювалася в 8-100 кг / га. Вимивання з грунту цього елемента сприяли ряд чинників, таких як низька рН грунту, низька сорбційна здатність комплексу елементів. Цей процес відбувається набагато частіше на піщаних ґрунтах, ніж на глинистих ґрунтах. При плануванні обробки дерев калієм також потрібно брати до уваги ще один фактор. Щорічно яблуневий сад може засвоїти близько 150 кг K на 1 га, при врожаї 40 т / га витрачається близько 60 кг / га, певну кількість цього елемента осідає в здерев'янілих частинах дерев. Теоретично врожайність садів постійно залежить від обробки рослин калієм, якщо його вміст у грунті недостатній, отже, відзначається низький вміст калію і в листі, ознаки його дефіциту з'являються на листках в період вегетації.

Калій є одним з основних необхідних для більшості видів фруктових дерев макроелементом. Від його кількості залежить маса плодів, особливо їх забарвлення і щільність, калій бере участь в процесах фотосинтезу, транспірації та трансформації цукрів.

Калій легко вимивається з грунту, особливо, якщо грунт містить дуже мало органічних речовин і має невеликий сорбційний комплекс. Таким чином, кількість його в грунті навесні може відрізнятися від того, що було в саду восени. Залежно від рівня дефіциту калію в саду визначають необхідну кількість K20 для внесення в ґрунт - від 120 кг на гектар саду (мінімальна доза), при середньому рівні вмісту К - 200 кг і до 300 кг - при низькому вмісті цього елемента в грунті. Плануючи внесення добрив дозу калію потрібно розраховувати, беручи до уваги співвідношення азоту і калію в грунті, рекомендовану для кожної культури. У садах, де грунт в рядах під деревами знаходиться під гербіцидним паром, калійні добрива вносяться тільки на поверхню гербіцидних смуг. Такий спосіб удобрювання калієм може бути використаний на практиці протягом багатьох років (без негативного впливу на врожайність і якість плодів). Зауважимо, однак, що ширина пристовбурної смуги, що знаходиться під гербіцидним паром, повинна бути 1-1,5 м. Калійні добрива рекомендується внести ранньою весною, як тільки зійде сніг, коли не вдалося зробити це пізньої осені.

В останні роки спостерігається потреба груші в калійних добривах. Його доза на 1 га коливається в межах 200 кг K20. Особливо чутливий на калійні добрива сорт Конференція. Фосфор в грунті може бути внесений в складі органічних сполук і у формі мінеральних солей. Окремі його сполуки характеризуються різною розчинністю у воді, вміст їх залежить від кислотності грунту, і, як наслідок, - різна ступінь доступності елемента для рослин. Вміст в грунті розчинних в слабких кислотах сполук фосфору визначає кількість доступного для рослин мінералу. На кислих грунтах доступність фосфору є для рослин лише від 2% до 10% від загального змісту елемента в грунті.

Підживлення дерев фосфором в саду може бути справою клопіткою. Цей макроелемент мало переміщується в грунтовому профілі, що обмежує його присутність в прикореневій зоні, в якій він повинен концентруватися. Присутній в зоні коренів дерев фосфор дуже швидко використовується рослиною, що стимулює ріст кореневої системи.

Споживання фосфору рослиною знижується через низьку рН грунту (низьке значення рН). На грунтах з рН нижче 5,5 кількість фосфору в формах, доступних для дерев, різко падає (це слід брати до уваги при внесенні добрив). Таким чином, регулювання рН грунту може мати вирішальне значення для підвищення ефективності проведених підживлень рослин, підвищення доступності поживних речовин.

В екстремальних умовах можна використовувати добрива, що містять фосфор у вигляді ортофосфатів, які роблять цей компонент доступним для рослин навіть на кислих грунтах і в холодному грунті. Цю форму фосфорного добрива можна впевнено рекомендувати для весняного внесення в садах. Ефективність інших фосфатних добрив, може бути значно нижче, особливо в старих садах. При застосуванні поліфосфатів потрібно пам'ятати, що в цих з'єднаннях з часом фосфор регресує.

Дози внесених фосфорних добрив залежать від дефіциту фосфору в ґрунті - вони можуть бути від 50 кг до 150 кг P205 в розрахунку на гектар, іноді потреба в фосфорі може доходити до 300 кг P205 на 1 га. Фосфорні добрива, як відомо, утримуються грунтом і глибоко з водою не йдуть, тому їх в грунт закладають ближче до коріння. Вносять фосфор під глибоку обробку (під перекопування). Грунт в саду перекопують восени, або навесні, тому і внесення фосфорних добрив проводять найчастіше на початку весни або пізньої осені.

Інтенсивний розвиток садівництва неможливий без краплинного зрошення і фертигації НВК «КВАДРАТ » розпочала випуск рідких добрив NPK нового покоління. Це спеціальна висококонцентрована композиція мікроелементів NPK високої чистоти для живлення саду методом фертигації або для позакореневого внесення

Полив та фертигація

Для приготування поливної суміші потрібно розчинити 10л не менше ніж у 200л води ( або більше залежно від технології поливу ) . Загальна витрата препарату при використанні з поливною водою від 10 до 100літрів на гектар за період вегетації При фертигації норма витрати від 1 до 10л на день залежно від агрономічної необхідності. Можливо виконувати сумісне внесення разом із засобами захисту рослин та іншими добривами Перед змішуванням рекомендується перевірити сумісність препаратів-тестове приготування робочого розчину не повинне давати осад. Можливе незначне помутніння. Наведені рекомендації не є вичерпними, враховуючи широкий спектр можливих варіантів застосування препарату, можливе його використання і в інший спосіб.

Виготовляються слідуючі марки КВАНТУМ-ДІАФАН 30 NPK (5-20-5), КВАНТУМ-ДІАФАН 36 NPK(9-18-9), КВАНТУМ-ДІАФАН 32 NPK(8-24-0), КВАНТУМ-ДІАФАН 39 NPK (3-18-18).

ПЕРЕВАГИ

Чисті прозорі розчини

Висока доступність фосфору для рослин

Засвоєння при низьких температурах грунту

Ефективність навіть при низьких нормах внесення

100% розчинні форми азоту, фосфору і калію

Відсутність баластних солей (хлориди та ін. ) та домішок

Нейтральний показник Рн

Низький сольовий індекс

100% ортофосфатна форма фосфору

КВАНТУМ-ДІАФАН застосовується і для позакореневих обробітків в дозі від 5 до10 літрів на гектар у 500-800 літрах на гектар робочого розчину Рекомендується виконувати обробки з інтервалом 1-2 тижні залежно від необхідності Використання поверхнево активної речовини(ПАР) може підвищити покриття листя і збільшити поглинання поживних речовин

НВК «КВАДРАТ» виробляє водорозчинні кристалічні добрива ПРОВЕНТУС різних марок, які використовуються для позакореневих обробітків , а також для фертигації

Марки препарату ПРОВЕНТУС:

Баланс NPK 19-19-19+МЕ

Ультра Р NPK 13-40-13+МЕ

Ультра К NPK+SO +MgO 3-8-38+25+3+МЕ

Ультра РК NPK 3-37-37+ME

Добрива КВАНТУМ-ДІАФАН І ПРОВЕНТУС змішуються і для проведення позакореневих підживлень, а також для фертигації в залежності від виконання агрономічних рішень.

Сучасне інтенсивне садівництво потребує ефективного використання добрив. Одним із інструментів оптимізації системи живлення є вчасна листова діагностика рослин,а також проведення аналізів грунту. Це дозволить здійснювати підживлення саду відповідно до його потреб і запланованого врожаю. НВК « КВАДРАТ» має власні лабораторії , в яких використовуються сучасні прилади та обладнання від провідних виробників,зокрема це ІСР-ОЕS та VIS-UV спектрометри корпорації Thermo. Лабораторії НВК «КВАДРАТ» надають послуги всім бажаючим щодо діагностики живлення. Сьогодні компанія « КВАДРАТ» - це один із лідерів ринку як за обсягами виробництва добрив,так і за інноваційними розробками та випуском новітніх продуктів,багато з яких не мають аналогів.

НВК Квадрат