Гарні врожаї яблуневих садів за технологією живлення з використанням препаратів ТМ Квантум

Для отримання високих врожаїв якісних плодів про сад дбають не лише в період вегетації, а й протягом усього року, адже плодові культури потребують удобрення саме після збору врожаю. Виснажені формуванням плодів, дерева після збору врожаю готуються до зимового спокою за осінньої погоди.

З метою покращення якості генеративних бруньок і нагромадження в тканинах поживних речовин до наступного сезону, насадження підживлюють впродовж одного-двох тижнів після збирання врожаю, але до опадання листя. В цей час триває диференціація генеративних бруньок і нагромадження в деревині елементів живлення, після чого рослини вступають у стан спокою. Успіх протікання цих процесів залежить від забезпеченості фосфором, калієм, азотом і мікроелементами – бором та цинком.

При наявності краплинного зрошення осіннє підживлення саду проводять водорозчинним кристалічним добривом Провентус Ультра Р(К) (NPK 3-37-37+МЕ)-20-25 кг на гектар в залежності від показників аналізу грунту. Важливо підживити багаторічні рослини з осені, так як поглинання елементів живлення із ґрунту ранньої весни ускладнене відсутністю листя та низькою температурою ґрунтового розчину, тому рослина використовує запаси попереднього сезону.

Осінні нічні заморозки призводять до природного опадання листя, і забезпечення дерев поживними речовинами припиняється.

Запізнілий збір і високий врожай зимових сортів яблуні перешкоджає підготовці дерев до зими і нерідко спричиняє сильне ушкодження морозом молодої невизрівшої деревини, а також пошкоджується кора на скелетних гілках – це шлях для збудників грибків і бактерій. Оскільки процес формування генеративних бруньок для врожаю наступного року активно відбувається восени, за відсутності післязбирального удобрення цвітіння та зав’язування плодів навесні наступного сезону буде слабким, і в червні опаде надмірна кількість зав’язі. Важливо в осінній період на багаторічних насадженнях внесення бору та цинку Квантум Бор Актив -1 літр на гектар + Квантум Хелат Цинку-1 літр на гектар.

Нестача цинку спостерігається передусім на карбонатних ґрунтах, після внесення високих доз кальцієвих добрив і за високого вмісту в ґрунті гумусу та фосфору. Найкраще цинк поглинається листям у вигляді хелату цинку.

Цинк активує чимало ферментів і фітогормонів, бере участь у метаболізмі білків та цукрів, підвищує ефективність азотних добрив, позитивно впливає на розвиток генеративних бруньок і підвищує морозостійкість плодових рослин. За тривалої нестачі цинку завмирають верхівки пагонів, яблука дрібніють і втрачають форму, генеративні бруньки не формуються. Результатом нестачі цинку є дрібнолистість яблуні.

Бор «відповідальний» за структуру клітинних стінок, розвиток генеративних органів – маточок, пиляків і пилку, стимулює запліднення, бере участь у синтезі та транспортуванні цукрів, водообміні, вбиранні коренями поживних речовин із ґрунту.

Дефіцит бору зазвичай спостерігається на ґрунтах легкого гранулометричного складу з невисоким вмістом гумусу, хоча за холодної дощової весни проявляється також у плодових насадженнях на родючих ґрунтах.

Типові прояви нестачі бору спостерігаються у вимогливих до нього яблуні та груші – розтріскування і корковіння шкірки плодів, завмирання верхівок пагонів, деформація зав’язі, гальмування росту коренів, огрубіння кори.

Борні добрива Квантум Бор Актив ще вносять перед цвітінням, а також під час цвітіння – це універсальне борне добриво.

Позакореневе підживлення саду препаратами Квантум Бор Актив і Квантум Халат Цинку відразу після збору врожаю забезпечує своєчасне їх поглинання та акумулювання в деревині. Оскільки позакореневе підживлення ефективне за наявності значної листкової поверхні, його здійснюють впродовж 14 днів після збору врожаю, задовго до осінніх заморозків. Не слід відкладати проведення цього заходу до моменту фітосанітарного внесення карбаміду, коли листя на деревах відмирає та починає опадати, – в цей час бор і цинк не встигнуть потрапити до рослинних тканин.

Осінній агрозахід – обприскування 5% карбамідом (50 кг на 1000 л води) – відносно дешевий та ефективний метод підживлення рослин азотом з метою посилення генеративних бруньок, а також пришвидшення розкладання опалого листя і зниження інфекції парші в наступному сезоні. Азот стимулює розкладання листя мікроорганізмами, і в таких «перетравлених» клітинах збудник парші – гриб Venturia inaequalis перезимувати не здатний. Щоб карбамід покрив обидва боки листка, обробку здійснюють після першого слабкого заморозку, коли листя на деревах лише починає відмирати.

Останій осінній фітосанітарний агрозахід – обприскування саду мідь вмісним препаратом Квантум КопперФілд -3 -5 літри на гектар в комбінації з суперзмочувачем Квантум ГЕКОН -30- 40 мл на 100 літрів робочого розчину. Це препарат ад’ювант – суперзмочувач, який забезпечує рівномірний розподіл робочого розчину по поверхні рослин. Квантум КопперФілд – характеризується контактною фунгіцидною та бактерицидною дією проти широкого спектру збудників грибкових і бактеріальних хвороб.

НВК Квадрат. Побережник В.Й. (агроном-технолог)