Живлення квасолі

Квасоля є однією з основних зернобобових культур, яку вирощують на харчові цілі. Цінність її як продовольчої культури визначається великим вмістом білка і необхідних для організму людини незамінних амінокислот, а також інших поживних речовин. Білок квасолі за харчовою цінністю наближається до білків тваринного походження. Він легко засвоюється і містить життєво необхідні амінокислоти: триптофан, лізин, аргінін та ін., тому харчування квасолею значною мірою компенсує нестачу м'яса. Насіння містить 22-32 % білка, 50-60 крохмалю, 5-7 % клітковини, 2,3-3,6 % жиру, вітаміни А, В1, В2 та ін. Квасоля має відмінні смакові якості. Крім насіння, в їжу використовують зелені боби (спаржеві сорти), які містять до 15 % білка, багато сухих речовин та вітаміну С.

У світовому землеробстві (площі 20 млн га), серед зернобобових культур, квасоля посідає друге місце після сої й користується великим попитом. Західний Лісостеп України – є традиційним регіоном вирощування квасолі, особливо сприятлива його південна частина, але більша частина культури вирощується в приватному секторі на незначних площах, що не задовольняє попиту в її продукції. Тому питання щодо збільшення посівних площ, вдосконалення існуючих технологій та розробку нових перспективних технологій з використанням мікроелементів (оскільки винос їх культурою і її потреба в них висока) є актуальним. Квасоля дуже добре реагує на внесення добрив. Коренева система квасолі розміщується у верхньому шарі ґрунту, який забезпечений азотом завдяки життєдіяльності бульбочкових бактерій. Тому внесення азоту проводять тільки у стартових і підтримуючих дозах, а інші елементи живлення потрібно вносити додатково коренево чи у вигляді позакореневих підживлень.

Місце в сівозміні та ґрунти

• Кращі попередники: озимі та ярі зернові, кукурудза на силос, зерно, зелений корм. В сівозміні через 3-4 роки.

• Не бажано висівати після соняшнику, гречки, інших зернобобових.

• Квасоля рано звільняє поле, поліпшує структуру ґрунту, засвоює важкорозчинні форми добрив — є добрим попередником для інших культур сівозміни.

• Кращими ґрунтами для квасолі є легкі за механічним складом чорноземи з нейтральною реакцією (рН 6,5-7,5).

• На важких, кислих, заболочених, або надто легких піщаних ґрунтах рослини квасолі ростуть теж, але потребують додаткових агротехнічних заходів та інших технологічних підходів.

Живлення та інокуляція

На утворення 1 ц зерна квасоля використовує з ґрунту

• 5-6 кг — N;

• 4,5 кг — К2О;

• 1,5-2 кг — Р2О5.

Рекомендовано при сівбі:

• фосфору — 15-20 кг, калію — 20-З0 кг, азоту — 10 кг.

• В період вегетації посіви підживляють азотними добривами — 30-45 кг в д.р. (якщо не працюють бульбочкові бактерії).

• Позитивно впливають на врожайність і якість квасолі сірка, кальцій та мікроелементи (молібден, марганець, мідь, цинк), якими обробляють насіння перед сівбою, поєднуючи таку обробку з протруювачами.

• Рідкі інокулянти можна застосовувати при обробці насіння і внесенням в насіннєве ложе. Торф'яні наносять безпосередньо на насіння.

Компанія НВК «Квадрат» є провідною компанією в Україні з живлення сільськогосподарських культур.

Рекомендації щодо живлення квасолі надається в технологічній карті.

Використовуючи досвід Агрофірми «Кіщенці» Черкаської області, де посів квасолі проводять посівним комплексом John Deere interplant з міжряддям 35 см з використанням рідких стартових добрив.

НВК «Квадрат» є виробником рідких стартових добрив в Україні і надає технологію вирощування квасолі з приміненням рідких добрив під маркою Діафан NPK 5-20-5 в кількості 25-30 л/га (в залежності від аналізу ґрунту), а також надає технологічну карту позакореневого живлення квасолі препаратами НВК «Квадрат».

Фаза розвитку культури Препарат Норма внесення
Інкрустація насіння Квантум ВінПлант + Квантум Сільвер 100 г/т +1,5 л/т
При посіві (РСД в посівне ложе) Квантум Діафан (8-24-0) 30 л/га
Перший трійчастий листок Квантум Голд + Квантум Аміно Макс 1 л/га + 0,5 л/га
Початок бутонізації Квантум Бор Актив + Мо + Квантум Сільвер 1 л/га + 2 л/га
Формування бобів Квантум Бор Актив + Мо + Квантум Платінум + Квантум Аміно Макс 0,5 л/га + 1,5 л/га + 0,5 л/га
При ураженні (або профілактично) бактеріальними хворобами. Бактерії родів Pseudomonas, Xanthomonas Квантум КопперФілд або Квантум ЕкстраФос - Супер 3-5 л/га або 1,5-2 л/га