Томати – система живлення від «Агровіо Україна», на базі добрив Квантум™

Томат рослина з потужною кореневою системою, засвоювання мікроелементів йде краще, ніж в огірка, велика частина поживних речовин знаходиться в плодах в м'якоті плоду, тому недостача поживних елементів відразу ж позначається на якості плоду, його лежкості та транспортабельності.

Винос поживних речовин в грамах на кілограм продукції:

N P K Ca Mg
2,6-3,4 г/кг 1,1-1,3 г/кг 4,5-6,0 г/кг 3,5-4,5 г/кг 0,7 г/кг

Основні елементи мінерального живлення для томатів, як і для інших рослин - азот, фосфор і калій.

Азоту томат особливо потребує в період інтенсивного росту плодів, проте надлишок азоту небажаний, оскільки це призводить до сильного наростання вегетативної маси (т.зв. жирування рослин) шкодить плодоношенню, а також інтенсивно накопичуються в плодах нітрати.

При нестачі фосфору рослини томатів слабо засвоюють азот, внаслідок чого припиняється їх ріст, затримується формування і дозрівання плодів, листя набувають синьо-зеленого, потім сірого, а стебла лілово-коричневого забарвлення. Фосфор особливо необхідний томатам на початку вегетації. Засвоєний рослинами в цей період, він йде потім на формування плодів.

Калію томат споживає більше, ніж азоту і фосфору. Калій особливо потрібен рослинам в період росту плодів. При нестачі цього елемента по краях листя з'являються жовто-коричневі точки, вони починають скручуватися, а потім відмирають.

Томатам також необхідні мезоелементи - кальцій, магній, сірка і мікроелементи - марганець, бор, мідь, що впливають на ріст і розвиток рослин.

Таблиця інтенсивного живлення

Молоді рослини томата на одиницю сухої речовини вимагають в 3-5 разів більше мінеральних речовин, ніж дорослі. Тому для вирощування розсади готують збагачену поживну суміш.

Розрахувати оптимальну схему

У розсадний період і після висадки на постійне місце вирощування рослини інтенсивно споживають фосфор і калій, а після висадки на постійне місце вирощування - азот.

Після вкорінення розсади у відкритому грунті дози азоту збільшують до рівня фосфорно-калійного живлення. Надалі (до утворення плодів на першій кисті) рослини томата вимагають помірного азотного харчування і посиленого фосфорного. В період формування плодів на перших трьох кистях томата необхідно посилене азотне живлення, фаза зростання і наливу - азотне і калійне, а при їх дозріванні - калійне.

При нестачі фосфору і калію ріст рослин сповільнюється і припиняється. Зав'язь і дозрівання плодів затримується.

Томати чутливі до нестачі кальцію, особливо в період росту і дозрівання плодів. Засвоєння кальцію обмежується високими температурами і низькою відносною вологістю повітря. Для профілактики розвитку вершинної гнилизни необхідні листкові підживлення кальцієм в другій половині вегетації культури.

Томат відноситься до теплолюбних культур. Насіння томату при температурі 25-30°С проростає протягом 3-5 діб. Якщо знизити температуру грунту грунту до 13°С на глибині загортання насіння, сходи можна спостерігати тільки на 18-22 день. Після появи повних сходів на ріст і розвиток рослин позитивно впливає зниження температури на 3-4 доби (вдень-до 12-15°С, а вночі - до 8-10°С). На початку цвітіння і утворення плодів вимогливість рослин томату до температури зростає. Сприятливим для зав'язування плодів є температура вдень 25°С, а вночі - 17-19°С. Під час їх дозрівання зазначені параметри знижуються.

Краще плоди дозрівають при температурі 20-25°С, але варто розуміти, що і при незначному зниженні до 16-18°С помідори дозрівають цілком непогано.

Оптимальною температурою для даних рослин є 22-27°С, в залежності від фази їх розвитку і зростання, інтенсивності освітлення, сортових особливостей та інших факторів. Підвищення температури повітря до 35°С може викликати затримку і навіть припинення зростання. Так, при режимі температури 30-31°С і невисокою відносній вологості повітря значно сповільнюється фотосинтез, а якщо температура вище 33-35°С - пилок стає стерильним, запліднення не відбувається, і квітки опадають.

Низькі температури також негативно впливають на рослини. Так, при температурі повітря нижче 15°С рослини не можуть цвісти, а при 8°С зупиняється їх зростання. Разом з тим рослини помідора можуть тривалий час (50-60 днів) витримувати температуру 8-10°С. Однак це призводить до затримки росту і формування генеративних органів рослин. При температурі повітря 5-8°С у томатів гинуть квіти і плоди, а при навіть 1-2 градусах нижче нуля відмирає вся рослина. Рослини помідора також вимогливі і до температури грунту. Оптимальна його температура залежить від яскравості світла і становить 16-24°С. Зниження температурних показників до 11-12°С відразу уповільнює можливості коренів до засвоєння фосфору, тому під час рассадного періоду сім'ядолі і листки рослин набувають фіолетового відтінку і припиняють зростання. При цьому гальмується синтез білків.

Компанія «АГРОВІО УКРАЇНА» представляє добрива для оптимальної системи живлення томатів.

Квантум Голд - є комплексним добривом з великим вмістом макро- і мікроелементів, а також комплексом біологічно активних речовин, зокрема фітогормону ауксинового типу. Застосування даного препарату сприяє корекції дефіциту макро- і мікроелементів, і активізації біологічної активності рослини на початковому етапі розвитку.

Квантум Аміномакс - прекрасне добриво антИстресант містить амінокислоти і великий набір макро- і мікроелементів і біологічно активні речовини, а також гумінові речовини і органічні кислоти. Сприяє зростанню і розвитку кореневої системи, допомагає рослині в стресових ситуаціях, стимулює захист рослини від патогенів та збільшує приживлюваність рослини після пересадки.

Застосування цинку необхідно для нормалізації обмінних процесів в рослині, поліпшення запилення і гормонального балансу і оптимізації дихання рослини, підвищення стійкості рослини до несприятливих умов.

Фаза 4-5 справжніх листів - в це період рекомендується застосування такого комплексу препаратів як Квантум Фітофос, Квантум Форт Нокс і Квантум Аквасил, а також дати рослині Квантум Бор.

Розглянемо докладніше ці препарати.

Квантум Фітофос - фосфорно-калійне добриво з фунгіцидним ефектом, що містить фосфор і калій в надзвичайно доступній формі. Застосовується для листкового підживлення з метою профілактики і захисту рослини від грибкових та бактеріальних хвороб. Застосування даного добрива позбавить рослину від дефіциту фосфору і калію, рослина краще зможе розвинути листової препарат і збільшить врожайність і зовнішній вигляд плодів. Так само не менш важлива дія цього препарату - це гальмування зростання патогенних організмів і посилення імунітету рослини.

Квантум Форт Нокс - комплексне добриво на основі спеціального набору амінокислот і екстракту морських водоростей, додатково збагачене цинком, бором, марганцем і молібденом. Форт Нокс сприяє стимуляції плодоношення, наливу, дозрівання і поліпшення інтенсивності фарбування плода.

Квантум Аквасил - містить в доступній для рослини формі кремній, що сприяє формуванню міцних життєздатних стінок клітин поверхневих тканин, підтримці калійного балансу, зниження випаровування через лист вологи, кращого охолодження рослини.

Замовити продукти

Зупинимося також на такому препараті, як Квантум К36.

Це безбаластное калійне добриво, з високим вмістом органічної форми калію, збагачене комплексом мікроелементів і органічних кислот. Калій, що міститься в даному препараті в 5 разів краще засвоюється рослиною, а органічні кислоти швидко асимілюються і легко перетворюються в вуглеводи, що сприяє поліпшенню дозрівання плодів і їх смакових якостей.

Калій є рухомим елементом знаходиться в іонному вигляді в клітинному соку. Від нього залежить рух води в листках рослини і інтенсивність дихання. Калій регулює процеси транспірації і дихання рослини. Тому при достатній кількості калію підтримується напружений стан клітини і зменшується втрати води в умовах посухи і високих температур.