Квантум АміНоФрост

Категорія: Добрива Квантум, Функціональні мікродобрива

Виробник: Quantum

Комплексний антистресовий препарат для підвищення стійкості рослин до пошкоджень низькими температурами. Використовуються в якості кріопротектора перед можливими заморозками, для виведення зі стресу і відновлення активної вегетації.

Хімічний склад та властивості:

Кріопротектори Амінокислоти Органічні кислоти N B Zn
30,0% (300 г/л) 9,0% (90 г/л) 1,5% (15 г/л) 0,5% (5 г/л) 1,0% (10 г/л) 0,5% (5 г/л)

pH - 4,0-5,0. Густина - 1,10 - 1,15 кг/л.

Дія і вплив мікродобрива

«Квантум- АміНоФрост» містить у своєму складі декілька груп кріопротекторних та стимулюючих компонентів:

  • поверхнево-активні речовини сприяють стабілізації клітинних мембран; за рахунок збільшення вмісту розчинних речовин та зниження температури замерзання перешкоджають пошкодженням викликаних утворенням льоду в клітинах і міжклітинних просторах; прискорюють поглинання листковою поверхнею інгредієнтів, що містяться в продукті;
  • антистресанти (амінокислоти та органічні кислоти) активують біохімічні механізми адаптації рослин, підвищують активність фітогормонів та антиоксидантних ферментів; стимулюють синтез стресових білків, осмолітів та проліну, сприяють швидкому відновленню рослин після дії низьких температур;
  • Zn та B підвищують холодостійкість через активацію антиоксидантних ферментів, стимуляцію синтезу ауксину та росту кореневої системи; сприяють накопиченню вуглеводів та синтезу фенольних сполук, які беруть участь в стійкості клітин до механічних навантажень, викликаних утворенням позаклітинного льоду; збільшують швидкість фотосинтезу при низьких температурах.

В якості кріопротектора застосовується на:

  • плодових культурах для захисту квіткових бруньок та зав’язі від пошкоджень заморозками, підвищення стійкості рослин до перепадів температури під час бутонізації та цвітіння;
  • винограді та горіхоплідних культурах для захисту молодих пагонів та листків від дії низьких температур (пізніх весняних заморозків) після початку інтенсивного росту;
  • овочевих та технічних культурах для захисту молодих рослин під час пізніх весняних заморозків та снігу;.
  • озимих культурах для захисту сходів зернових та ріпаку від ранніх осінніх приморозків, допомагає подолати наслідки холодового стресу після відновлення ранньовесняної вегетації.

Технологія застосування

Під час проведення обприскування витрата робочого розчину: для польових, овочевих культур - 200-400 л/га, для винограду та плодових культур - 500-1000 л/га. Обробки виконуються стандартними обприскувачами. Робочий розчин готують безпосередньо перед внесенням. Заповнюють бак на 2/3 водою та при перемішуванні послідовно додають пестициди та добрива, останнім додають «Квантум-АміНоФрост» дочекавшись рівномірного перемішування попереднього компонента.

В якості кріопротектора «Квантум-АміНоФрост» (0,7 - 1 л/га) рекомендується застосовувати не пізніше ніж за 24 години до ймовірних приморозків або критичного зниження температури. У разі виникнення загрози нових заморозків (при сприятливих умовах для обробки) препарат може бути застосований повторно. Обприскування слід проводити при високій ймовірності заморозків, особливо у критичні фази розвитку.

У разі застосування в якості прилипача та ад’юванту для підвищення ефективності засобів захисту рослин та добрив препарат застосовують з нормою - 0,2 - 0,7 л/га.

В якості антистресанту для прискорення відновлення після дії низьких температур при сприятливих умовах для обробки або інших видів стресу протягом всього періоду вегетації застосовують «Квантум-АміНоФрост» (0,7 - 1 л/га) сумісно з «Квантум-Аміно Макс» з нормою витрати 0,5 л/га.

Наведені рекомендації не є вичерпними, враховуючи широкий спектр можливих варіантів застосування препарату, можливе його використання в іншій спосіб. У разі потреби рекомендується звертатися за консультацією до виробника.

Рекомендовані норми витрати мікродобрива «Квантум-АміНоФрост»

Сфера застосування Норма внесення, л/га
Кріопротектор при весняних приморозках 0,7-1,0
Адаптоген та кріопротектор в осінній період для підготовки до перезимівлі озимих культур 0,7-1,0
Антистресант протягом періоду вегетації сумісно з «Квантум – Аміно Макс» 0,5-0,8
Прилипач та ад’ювант 0,2-0,5

Сумісність з іншими агрохімікатами

Можливе сумісне внесення «Квантум-АміНоФрост» разом із засобами захисту рослин та іншими добривами, але не рекомендується суміщати підживлення з обробкою гербіцидами в ранні фази розвитку рослин, що пов’язано з ймовірним підсиленням ефекту фітотоксичності для культурної рослини та антистресового ефекту для бур’янів. Перед змішуванням рекомендується перевірити сумісність препаратів: тестове приготування робочого розчину не повинне давати осад. Допускається незначне помутніння.