Як оптимізувати підживлення озимих зернових і технічних культур в умовах весни 2020 року

Основні задачі:

  • Компенсувати стресові фактори
  • Забезпечити посилене азотне живлення

Шляхи та методи вирішення

В умовах стресових факторів зими-весни 2020 р. ослаблені озимі на початку відновлення вегетації потребують готових амінокислот. Задовольнити потребу в амінокислотах можливо внесення препарату Квантум АміноМакс.

Для погано розкущених рослин озимої пшениці необхідно забезпечити збалансоване живлення, спрямоване в першу чергу на підвищення активності росту кореневої системи. Це досягається внесенням препаратів Квантум Сілвер або Квантум Платінум.

Наступним кроком важливо забезпечити безперебійне азотне живлення, необхідне для нормального розвитку рослин пшениці та озимого ріпаку, звертаємо увагу що необхідне правильне співвідношення азот-фосфор (оптимальний вміст азоту в рослині до початку четвертого етапу органогенезу становить 5-5,2%, фосфору - 0,9-1,1%).

У ранньовесняний період листова поверхня активується під сонячними променями і здатна поглинати елементи живлення. А корінню ще холодно.

Тому азот і фосфор засвоюється дуже повільно. Азот ми традиційно вносимо або по мерзлоталому грунту, або прикореневим способом і його вміст у прикореневій зоні після внесення досить високий. А фосфор? Адже при середньодобовій температурі +7°С швидкість засвоєння фосфору з грунту в 15 разів нижче, ніж через листову поверхню. Нестача фосфору різко знижує ефективність азотних підживлень. При проведенні першого листкового підживлення озимої пшениці, необхідно дати достатню кількість фосфору. Фосфор у свою чергу сприятиме інтенсивному відростанню коренів. Для цієї мети добре використовувати препарат Квантум Фітофос.

Розрахувати оптимальну схему

Для нормального проходження обмінних процесів в рослинах в цей період необхідно достатнє і збалансоване забезпечення мікроелементами. З мікроелементів у фазу весняного відновлення вегетації для пшениці найбільш затребувані мідь, марганець, цинк і молібден.

Досить високі концентрації міді і цинку позитивно впливають на стійкість рослин до грибкових захворювань. Цинк при низьких температурах погано засвоюється з грунту навіть при достатній його кількості, а в ряді процесів (фотосинтезу, фосфорний, вуглеводний обмін і т.д.) він незамінний.

Молібден відіграє особливо важливу роль в азотному обміні, оскільки входить до складу ферменту нітратредуктази і приймає участь в фосфорному і білковому обміні , що значно підвищує ефективність азотних добрив.

Компенсувати нестачу вищезазначених мікроелементів можна за допомогою препаратів - Квантум Хелат Міді (Cu), Квантум Хелат Марганцю (Mn), Квантум Хелат Цинку (Zn), Квантум Хелат Молібдену (Mo)