Результати застосування препарату «Квантум Гіббон» в насадженнях черешні, в умовах південної зони степу України.

Закладання садів черешні стало традиційним виробничим явищем серед садівників України. Це передумовлено насамперед тим, що попит на черешню зростає на лише на внутрішньому ринку, а і далеко за межами країни. Тому культивування її в господарстві стало досить прибутковою справою. Та одного бажання щодо вирощування замало. Є досить багато чинників для успішного ведення такого виду виробництва. Насамперед це стосується якості продукту, що включає в себе як размір, так і смак, колір, вміст цукрів, щільність та лежкість плодів. Не другорядною умовою перспективи прибутку є і собівартість одиниці об΄єму, яка також містить систему методів та факторів які необхідно врахувати заздалегідь, до початку вирощування цієї культури. До них передусім відносимо вибір місця насадження, полив, вибір сортів, підщеп, способу утримання, схеми посадки та ін.

Південно-східний регіон країни, має досить сприятливі умови для ведення черешневого бізнесу. Однак має деякі особливості, які можуть вплинути як на урожайність, так і на якість самих плодів. Ранні строки вегетації, на яку співпадає хвиля весняних низьких температур -- стає причиною підмерзання, а інколи повного знищення генеративних бруньок. Стала висока температура, посуха з настання весняних та рвнньо-літніх опадів – призводить до розтріскування плодів, а значить до зниження якості та об΄ємів товарної продукції. І якщо регулювати чисельність ентомофауни і утримання фітопаталогічного рівня ми можемо правильно підібраною системою захисту, то вплинути на природні явища справа досить таки є складною.

Отже, відсутність впливу на природничі фактори, напряму примушує шукати способи вирішення проблеми, а саме вирощування не тільки фізіологічно стійких сортів до ряду погодніх негараздів, а і підбір відповідального живлення і застосування регуляторів росту. І якщо невеликі температури з позначкою мінус, ми можемо регулювати як агротехнічними прийомами і застосуванням анистресантів, амінокислот та ін., то налив плоду в суху, спекотну погоду потребує або плівкового накриття вартість якого є досить значною та лише для черешневих садів на низькорослих підщепах, або підходу в пошуках препаратів які впливатимуть на фізіологію розвитку щільного, соковитого плоду з еластичною шкіркою великого розміру. Саме ці якості утворюються завдяки поділу клітин та в повному обсязі роботи усіх судин для забезпечення наливу. Одним зі способів регулювання цих процесів, є застосування препаратів з вмістом фітогормонів.

В насадженнях черешні ТОВ «СПП «ЛАНА» за участі ТОВ "Агровіо Україна" у сезоні 2020р., був використаний препарат «Квантум Гіббон», виробництва НПО «Квадрат». Внесення проводилось вночі. Температура повітря при внесенні 15-16ͦ֯ ͦС. Норма виливу робочої рідини -- 1000 л/га. Кислотність робочої суміші – Ph 5,4. Препарат був внесений у фазі «солом΄яного» забарвлення, початок дозрівання. Схема внесення для обліку ефективності застосування препарату і економічної доцільності, включала такі варіанти:

1. Контроль – обприскування водою

2. Варіант 1 -- 0,5 л/га «Квантум Гіббон» -- мінімальна доза

3. Варіант 2 -- 1 л/га «Квантум Гіббон» -- максимальна доза внесення.

Слід зауважити, що в період достигання і повторно перед збором плодів, після сухої і спекотної погоди, пройшли рясні опади, і на площі черешні яка не зрошується слід було очікувати масового розтріскування плодів, але генетичний потенціал сортів та вибір системи живлення значно зменшили ризик. Розрахунок на врожайність не проводився. Основна ціль результату внесення полягала в тому, щоб зібрати урожай високої якості.

Для підведення підсумків застосування продукту «Квантум Гіббон», були відібрані хаотично зразки стиглих ягід на рослинах досліду.

Облік проводився зі 100 ягід відібраних пробами зі знятих з варіантів.

Результати, після обстеження варіантів під час збиральної стиглості показали, що внесення препарату «Квантум Гіббон» сприяє збільшенню калібру плоду та чітко вираженим яскравим товарним виглядом. Так в порівнянні з контролем (середній калібр якого був 29,8 мм. Варіант №1 показав калібр 30,7 мм. і варіант №2 максимальна доза – 30,3 мм. відповідно.

Слід зауважити, що у варіанті № 1, траплялися плоди розмірами до 40 мм.

Другим етапом перевірки доцільності використання «Квантум Гіббон», була первірка по варіантам на лежкість плодів. Плоди були залишені в кімнаті, в однакових умовах біля вікна. Твердість плодів перевірялась наочно без застосування приладів. Температура в приміщенні весь час була вищою 20ᵒС. Після 7-ї доби, почав втрачати товарну якість контроль. Через 11 діб, значно почав не втримувати товарний вигляд варіант №1, і найдовше до 14 діб трималися проби варіанту №2.

Загалом результати проведення визначення доцільності використання препарату «Квантум Гіббон» мають такий вигляд:

У зборі матеріалів. Усі показники представлені в середньому числі. Обстеження на відношення маси м’якоті до кісточки, та на розтріскування за браком часу не проводились.

ВИСНОВОК: З попередньо зібраних даних по якості черешні, отримано очевидний позитивний результат використання фітогормонів у період достигання плодів, а саме препарату ”Квантум Гіббон„, але об’єктивну оцінку по роботі з подібними регуляторами росту необхідно вивчати детальніше та різноманітно. Адже фітосанітарна обстановка, погодні умови, природничі явища, сорти, підщепи і т.д. є різними і тому застосування подібних препаратів має бути вивченими, досить регламентованими, обґрунтованими і порівнюватися з результатами застосуваннях у інших зонах, в різних фазах розвитку, та на різних культурах і сортах.

Ми розуміємося на живленні!

Розробка індивідуальних систем живлення, забезпечення препаратами ТМ Квантум.

Контактні телефони: 097 502 41 69, 099 639 85 25.